80 öncesi kuşak daha çok kendini var etmek için emek verirdi,imkanlar sınırlıydı,büyük bedeller ödeniyordu,zor koşullarda siyaset yapılıyordu. teknik anlamda bu denli imkanlara sahip değildi. en azından siyasette tarafların duruşu daha netti.
80 sonrası ve özellikle 90 kuşağı çok hazırcı,üretimsiz,daha çok tüketen bir nesil.
inanılmaz mekanik duygu ve düşünce yapısına sahip.. kendisine ait bir düşünce yapısı yok,''politik anlamda'' tamamen sermayenin esaretinde kalmış bir politik bilgiye sahip.
sistemsel yozlaştırmanın somut sonuçları bunlar. 15-20 yaş gençlik toplumdan ve aile bağından kopuk yaşıyor,sokakta,evde,okulda,iş yerinde vs.
hayatın her alanında,sistemin sunduğu dar bir cemberde sadece nefes alıyorlar. özellikle bizim ülkemizde daha çok yürek burkan bir durumdur bu.
ilkokulla başlayan vatan-millet kurmacaları,dayatmacı resmi ideoloji,daha çok sömürülmeye ve apolitik olmaya elverişli kişilikler yaratılmaktadır.
herşeyden önce gelişen dünyaya ayak uydurmak zorunda bırakılmış bir nesil..
bugün sanatla uğraşan insan topluma en faydalı olabilecek insanken''genelleme yok''popüler kültürle özü yitirilen,başkalaştırılan,içi boşaltılan bir kültür adına artık sanat icra ediliyor.
en aklı başında dediğimiz sanat insanları bile paranın gölgesinde yaşamak durumunda bırakılmış ya da bu kolaycılık işlerine gelmiştir.
politikaya bakıyorsun,ahlaksızca,despot,hatta ilkel bile olabilen insanlar tarafından yürütülmekte. bazı şeylerin farkında olan gençlik ise bu zorbaların şiddet politikalarına maruz kalmaktadır.
batı kültürü bizim kültürümüz kadar ne eski ne de köklüdür. bizler kendimize yabancılaştıkça,daha çok onlar gibi davranmak,onlar gibi düşünmek ve onlar gibi olmak çabası içindeyiz;onlar bize benzemek için hiçbir şey yapmazken.
bizim en güzel ve en iyiyi yanlarımızı yine onlar kullanıyor..
bu bahsedilen nesil ve şimdiki nesil,iki kelime ingilizce öğrenmek için,iş bulabilmek için dönüp ülke gerçeğini göremeyecek kadar köreltilmiş nesildir.
80-85 sonrası kuşak geçmişin acılarını yaşayan anne-babaların politika'dan ve siyaset'ten uzak durmaları konusundaki uyarıları,sert tavırları daha çok sessizliğe itmektedir,politik bilgiden yoksun kalmalarını tetiklemektedir. işte sistem o yüzden güçlü ve bu nesil o yüzden apolitik olabiliyor.
80 ya da 85 sonrası nesil,ne günah keçisi olarak görüyorum ne de bu duyarsızlığın tek suçlusu onlar diye düşünüyorum.