Kelime israfından başka birşey değildir. Yazıda en çok dikatimi çekenler; yargının sayımız az şikayeti, yargıtayın usulden bozması, performans mevzusu.
ilk olarak arkadaşımız kendi fikrini yazmış fakat sanırım hukuka karşı sadece bir merakı var bilgisi biraz az.
Yargıtayın usulden bozması kanun tüzük zart zurtla alakalı değildir. ilk derece mahkemesiyle alakalıdır. ilk derece mahmekesi gerekli usul kurallarına uymadan dosyayı yargıtaya yollar ise yargtay bunu mal mısınız aq deyip geri yollar. Aynı sistem insan Hakları Avrupa Mahkemesi'nde de vardır. Sallarken biraz araştıralım.
Yargı mensupları, ki yazıdaki muhattap anladığım kadarıyla yargıtay, sayı azlığından değil dosya fazlalığından şikayetçi. Yargıtay bir yüksek mahkemedir, onun görevi sadece temyiz mahkemesi olmak değildir. Eğer bölge adliye mahkemeleri kurulursa temyiz görevi bunlara geçecek ve yargıtay nefes alacaktır. Bu sayede yargıtaya giden dosya sayısı hayli azalacaktır. Tüm gelişmiş memleketlerde ara mahkemeler bulunmaktadır .
Performansa dayalı çalışma her alanda tehlikelidir. Özellikle hukuk ve tıp gibi insan hayatını doğrudan ilgilendiren alanlarda. Hızlı çalışıp, daha fazla işi bitirme gayesi ilgili dosyalara ayrılan vakti ve dikkati azaltacak bunun sonucunda çıkabilecek yanlış kararlarda masum insanların canı yanabilcektir. Bu sistemi isteyen arakdaş yanlış bir karar ile 5 yıl hüküm giyecek bir insanın zedelenen onurunu düzeltebilir mi acaba?
Hukukun gayesi nedir? Daha doğrusu hukuk nedir?
Bu başlık bu soruların cevabını bilen bir insanın açacağı birşey değildir.