1. kesinlikle ve kesinlikle kitap okuyun diye öğüt verir gibi bir tavır takınmayın. faydasızdır.
2. belki işe yarar diye toplum içerisinde kitap okumadığını dile getirerek aşağılamayı aklınızdan geçirmeyin. kitap okumayan genci sinirsel olarak atağa geçirebilirsiniz.
3. odasına kitaplık alıp onu teşvik edeceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. cd lik olarak kullanıma geçen kitaplık genci bilgisayar başına itmeye yarayacaktır.
4. ona kitap hediye edip günün birinde sizin istediğiniz kitabı okuyacağını sanıyorsanızda çok aptalsınız demektir. muhtemelen o kitapta üzeri görülmeyecek kadar toz kaplayıp doğada yok olmayı bekleyecektir.
5. kalıplaşmış sözlerden kaçının. kitap okuyanın zihni açılır gibi boş laflar etmektende. bu sözler yalnızca bulunduğunuz tarafa bakan kulaktan girecek ve hızla diğer taraftan çıkacaktır.
içeride kitap okuma hissi uyandıracak bir tavır yada davranış olabileceğini sanmıyorum. aile ortamı ile değişkenklik gösteren bir durumdur. okumamayı tercih etmek en doğal hakkıdır. aşılama duygusu kişide bağışıklık kazandırır doğru, ama geçicidir. hissiyatlı davranmak lazım. oluruna bırakmak lazım. olmuyorsa da dövünmemek lazım. her şeyde olduğu gibi kişi yalnızca kendinden sorumludur. iteleyerek kitap okuyan gencin topluma faydasından çok zararı olur. toplum düzeni denen şey zaten insanların görüşüne saygı duymak demek değil midir?