muhteşem yüzyıl

entry3516 galeri video24
    322.
  1. Öncelikle takdir edilmesi gereken bu dizinin çok büyük bir cesaret işi olduğu.
    tamam, halit ergenç kanuni'ye çok oturmamış. kanuni tahta çıktığında 25 yaşındaydı. karşımızdaki sultan süleyman pek de o kadar genç durmuyor. 40 yaşındaki halit ergenç tam da yaşını gösteriyor. bunun dışında okan yalabık'ın canlandırdığı pargalı ibrahim paşa süper olmuş. pargalı ibrahim paşa'nın hikayesi ve kanuni ile ilişkisi eğer güzel işlenebilirse diziye damgasını vuracaktır. pargalı ibrahim paşa kanuni'den 1 yaş daha büyüktü... yine de kanuni'nin olgunluk döneminde halit ergenç daha çok oturacaktır.
    dönem öyle bir dönem ki "yaprak dökümü" nü 5 yıla sığdıran senaristlerimiz 30 yıl sürdürebilir bu diziyi.
    burası öyle miymiş, şurası olmamış gibi eleştirilere de hiç gerek yok. yönetmen, yapımcı ona göre kurgulamış. aksini de kim iddia edebilir ki?
    Şehzade mustafa olayı da hayli dramatik... nasıl işleneceğini merakla bekliyorum.
    bu arada şunu da düzeltmek lazım. osmanlı imparatorluğu en geniş sınırlarına kanuni zamanında ulaşmamıştır. kanuni babasından aldığı sınırları 2 katından fazla genişletmiş ise de (14.893.000 km2) kendisinden sonra tahta çıkan oğlu 2. selim biraz daha genişletmiş (15.162.000 km2) ama torunu olan ve genelde çok popüler olamamış 3. murad zamanında osmanlı imparatorluğu en geniş sınırlarına ulaşmıştır. (24.534.242 km2)

    dizideki konuk oyuncular da diziye renk katmış. kaptan-ı derya cafer ağa rolündeki ilker aksum gibi. ama burada da minik bir hata var. cafer ağa topkapı sarayı'nın bahçesinde idam edilmemiştir. kadıköy'de bugün kendi adıyla anılan caferağa mahallesi'nde bu olay gerçekleşmiştir. ama o kadar kusur kadı kızında da olur. haremağaları daha bir efemine yapmışlar ki gereği yoktu. yine de saygıyla karşılıyorum. engin günaydın'ın biraz abartılı oyunculuğu diziye renk katmış olabilir ama bu dizi de "avrupa yakası" değil.

    eğer yapabilirlerse ki umarım yaparlar sadece pargalı'nın değil daha sonra dizinin içine sokabilirlerse sokullu, barbaros ve mimar sinan gibi müthiş karakterleri olacak. en önemlisi de bu dizi tutarsa bizi kendi tarimize yaklaştıracak. dizinin veremediği ayrıntıları araştırıp öğreneceğiz. ama ben en çok savaşları ve pargalı'yı merak ediyorum.

    Bok atmaya arap verip nefes alabilirsen seyrettiğimiz şeyin bir belgesel değil dizi olduğu ayrımına varabiliriz.
    TV dizileri elbette ki para kazanmak için yapılacak. Bazı sahnelerin abartılması, uzatılması son derece normal. Zaten o olayın nasıl gerçekleştiğini kim söyleyebilir.
    Bazı sahneler de olması gereken görkemden uzak ama dizinin maliyeti de belli yani değil mi... Burası da Hollywood değil yani. Öyle milyon dolarlık aksiyonlara girmesini beklemeyelim. Hem Spartacus'deki arena sahnelerinde bile hep aynı kırmızılı kadın göğüslerini açmıyor mu, hem aynı kel bir kadını kucağına almıyor mu? Bazı şeyleri de anlayışla karşılamak lazım.

    Bardağın dolu tarafına baksak ya biraz. Bu dizi sayesinde binlerce tarih öğretmeninin veremediği bilgiler girecek genç dimağlara...
    "- Kanuni, Hımm. Hürrem'in kocası. Avrupa'da fellik fellik Şarlken'i arayan padişahımız. "
    "- Hürrem... Onun zamanında Rusya ile barış sürdü. Çok kurnaz, tilki gibi kadındı. Pargalı'nın da Kanuni'nin oğlu Mustafa'nın öldürülmesinde payı vardır..."
    "- Pargalı Damat ibrahim paşa... Kanuni'nin kardeşi Hatice'nin kocası, sayısız seferin komutanı, savaşçısı... Ama Kanuni ile yenen bir yemek sonrası ölü bulunan paşa..."
    "-Mahidevran... Bursa'da fakirlik içinde yaşarken 2. Selim'in bağladığı maaşla yaşayan eski gözde..." diyecekler... Görün bakın tarihe olan ilgi nasıl şahlanacak. Bunca sene korkunç bir potansiyele sahip tarihimiz için hiç film yapılmamasından yakınıyorduk. Birdenbire "Yüzüklerin Efendisi " gibi bir yapım da çıkmaz ki ortaya... Bu dizi bir başlangıç olacak...
    Demişti dersiniz...
    0 ...