günümüzde büyük oranda doğru ama genel anlamda yine aynı oranda yanlışlar içeren yanlı bir yazıdır.
bilim tarihine bakıldığında mezopotamya ve mısır bilimlerini alıp geliştiren dönemin islam bilginleridir. pratik anlamda bugün kullandığımız ürünler yazıda belirtildiği gibi müslümanlarca bulunmamıştır hatta radyo sesinin değdiği suyu haram olarak şeyhlerin varlığı bilinir (taa ki radyoda kuran okunana kadar).
mısır iskenderiye, mezopotamya ve hatta çin bilimlerinin taşıyıcısı olan islam bilginleri sayesinde dönemin müslüman ülkeleri bugünün gelişmiş tüm ülkelerinden teknik açıdan daha ileri seviyedeydiler.
el cahiz, ömer hayyam, farabi, ibni sina, taküyiddin vb. bir çok isim verilebilir. bu islam alimleri dini bilime alet etmeden çalışmalarını yapmış ve toplumlarının ileri seviyede yaşamasını sağlamıştır. osmanlının gelişme-yükselme döneminin ortalarında devşirmeler bilimle daha çok uğraşmışlardır. daha sonra devşirmelerin ilgisi ve çalışmaları da yine din etkisi ile engellenmiştir. ve bu güne kadar bu böyle olmuştur.
yazıda belirtilen dinin yanlış mı yorumlandığı yoksa yanlış yorumlanmaya açık mı olduğu tartışmalarından öte düşünülmesi gereken din i kullanıp onun afyon etkisini var eden azınlık ve bu azınlığa uyan çoğunluktur. bu çoğunluk içinden çıkan sivri insanlar yine o azınlık tarafından hedef gösterilmiş ve öldürülmüştür.
islamiyette sayılar ve harflr üzerine çalışan ve kendilerince şifre çözücü olan hurufi lerin yakılmasından, taküyiddin in rasathanesinin bombalanmasına kadar bu azınlık kendi çıkarları gereği din i kullanmış vebu güne gelinmiştir. bugün bnzer yaklaşımlar harun yahya, ramazan karakale, taşkın tuna vb. kişiler tarafından yapılmakta "Charles M. Wynn - Arthur W. Wiggins" imzalı yanlış yönde kuantum sıçramalar kitabında da belirtildiği üzre sözde bilim kavramını kullanarak insanları kandırmanın yolunu göstermektedir.
islamın ilk dönemlerinde ilim çin de bile olsa bulun denmiştir. bunu unutmamak lazımdır. buna rağmen artık bilim dine rağmen var olan bir kavramdır. darwin in evrim kuramının büyük katkıları ile bugünkü konuma gelen tıptan yarar görenlerin kuramı sözde bilimcilerin "maymundan gelme" yalanına inanarak ve kuram hakkında hiçbir bilgisi olmadan maymunlaşmaları dinin bilim üzerindeki etkisini göstermektedir.
kısacası din özellikle islam alimleri içinde bilime büyük yararları olanlar olmuştur ancak günümüzde 1,4 milyar müslüman içindeki bu oran çok küçüktür. bilim insanların değerini nobel, helmholtz gibi ödülleri referans almak çok da doğru değildir çünkü diğer ülkelerdeki onlarca bilim insanı arasından bakıldığında bu oran düşecektir. (tabiii ki 1,4 milyara göre daha büyüktür ama önemli olan bu değildir.)