dünyalıktan çıkmış dünyadır ya da atın gördüğünden fazla birşey görünmeyen dünyadır.
dindar kişi bu dünyayı "öbür dünyaya" bir geçiş olarak görür, öyle öğretilmiştir ona.
yüzyıllardan beri insan topluluklarını bir arada tutmak ve bu bir arada tutulan insan topluluklarının kurallar dahilinde yaşamasını sağlamak için din kullanılmıştır.
dinin bu amaç uğruna ortaya atılmasının ve kullanılmasının en önemli nedeni insanların zayıflıkları ve bilmedikleri, görmedikleri "şey"lere olan zaafları,korkularıdır. din korku ve baskıyla insan hayatını yönetip onun yanlışa yönelmesini engeller ve günlük hayatını düzenler.
bu yazdıklarım doğrultusunda dinci dünyaya sorgulayarak bakmaz, inanarak bakar ve inanmayana göre içi daha rahattır, huzurludur.
dindar gözüyle dünya sınav yeridir ve insan cennete gidebilmeyi dünyada kazanır, bilmediği bir yere gitmek için ömrünü adar dindar, adamaya değer başka birşey yoktur onun için dünyada, olmamalıdır da.
dindar gözüyle dünya geçicidir başka bir yerin hayaliyle ömrü geçer gider.
dindar gözüyle dünya belli kurallar dahilinde yaşadığı dürece rahat ve huzurludur, ama düşünmeye ve sormaya başladığı zaman aklına gelen cevaplardan ya da geleceğinden korktuğu cevaplardan korkar ve huzursuz olur.
dindar aklıyla ya da dindar düşüncesiyle dünya diye de açabilirdim bu başlığı ama dinin dogma olması özelliğinden dolayı dindar gözüyle dünya olması daha uygun geldi bana zira dindar kişi düşünüp ve düşünmenin sonucu olarak sorup, sorgulamaya başlarsa dindar olmaktan çıkar hatta dinsizliğe varabilir bunun sonu.