önce yukarıda verdiğim entryi okuyoruz. ve bu şekilde günümüzden bağımsız yaşayan, uçmuş insanlara örnek olarak bu arkadaşı veriyoruz. ardından da cahillerin cahilliğini almak geri kalanların bilgilerini tazelemek için işe girişiyoruz.
inkılap nedir güzel kardeşlerim? devrim demektir. güncelliğini koruyan devrim diye bir şey olur mu? devrim zaten bir dönem içerisinde yapılır ve kendinden sonraki dönemleri de etkilemeye devam eder. türkiye cumhuriyeti devleti'nin anayasası hâlâ bazı ilkelere ve bu ilkeler de bu devrimlere dayanıyorsa, güncelliği koruduğu teknik ve pratik olarak aşikardır.
atatürk devrimi dünyadaki tüm akademik araştırmalarda "ilerici" bir devrim olarak geçer. bunun sebebi bellidir, ümmet halindeki bir topluluktan çağın gerektirdiği gibi bir "millet" yaratmak amacıyla yapılmış, monarşiden "demokrasi"'ye geçilmesi için adımlar atılmış, dinin siyasi hayat üzerindeki etkisi kaldırılmış, sosyal hayat üzerindeki etkisi de vicdana bırakılmıştır. atatürk devrimleri aynı zamanda, merkantilist bir serbest piyasa ekonomisi tezine dayalı ekonomik sistemi öngörmüştür, bu da mülkiyetin tamamının padişah ve padişahın seçtiklerine bağlı kişilere ait olmasından kurtulunması demektir. dolayısıyla kimden duydunuz bilmiyorum ama, günümüze doğrudan etkisi olan atatürk devrimlerinin, "güncelliği kalmamış" diye nitelendirilmesi "akademik" manada komiktir, günümüze doğrudan etkili bu dersi verenlerin "gerici" olmakla suçlanması ise daha komiktir.
atatürk'ü seversiniz, sevmezsiniz. umrumda değil. lakin iki dakika düşünüp sonra konuşun. ilkokul edebiyatı ile yürümüyor bu işler. açın iki dünya siyaseti tarihi falan okuyun. ha yok bin sayfalık kitapları okuyamam diyorsanız, haklısınız, o zaman "yetkili mercii" imiş gibi konuşmayın. hayır bana giren çıkan yok, gayet iyi sokarım da, vicdan işte, rahat etmiyor.