berbat bir reklam stratejisidir.
tüm çocuklar kendi babalarının bir özelliklerini söylerler. en azından söyledikleri özellikler ataerkil toplumlarda karşılığını bulan kodlamalardır. sonra gelen veledin "benim babam toyota gibi adam" demesinden sonra çocukların mal mal bakmaları boşuna değildir. sebebi basittir; toyota gibi adam olmanın bir karşılığı yoktur bizde. toyota adam mı? böyle bir şey bildiğimiz kadarıyla yok (hani öncesinde bununla ilgili bir bilgi vermişliğiniz yok). toyota adamsa nasıl bir adam, hiçbir fikrimiz yok. dolayısıyla toyota gibi adamın da nasıl bir adam olduğu hakkında bir fikrimiz oluşmuyor kafamızda. ortada elle tutulur bir şey olmayınca haliyle "benim babam toyota gibi adam" mesajını duyunca, bizde bir karşılık bulmuyor ve dolayısıyla da mal mal bakıyoruz. bu ilk çocuklu reklam matah bir şeymiş gibi aynı konsept üzerinden 2. bir reklam daha yapmışlar, hiç iyi yapmamışlar.
yani bir jaguar markasının arabasını jaguar hayvanı ile özdeşleştirmesi, reklamında bu hayvanı kullanması; mustang ya da ferrari'nin keza atı kullanması, bu markaların ilgili hayvanlarla ve özellikleriyle reklam yapmaları her ne kadar ilk akla gelen konseptlerden olacaksa da, çok doğal ve doğru bir strateji olarak kabul edilecektir herkes tarafından...
ya da eski bir reklam olmasına rağmen audi'nin logosundaki 4 halkayı kullanarak 4 farklı araba markasının en öne çıkan özelliklerinden nasıl bir imaj yarattığını ve nasıl iyi reklam yapılacağını bütün dünyaya ders verircesine göstermiştir. bilmeyenler için şimdi linki verelim ve reklamı izledikten sonra dileyen sözlükçülerle 2 satır daha paylaşalım.
reklamı bir daha izledim de, bu reklamı "benim babam toyota gibi adam" mesajlı bir reklamla kıyaslamaya kalkmak bile audi reklamına büyük haksızlık olacaktır. bunu tabiki de yapmayacağım.