ödemeler dengesi

entry5 galeri
    4.
  1. Bir ülkedeki yerleşiklerin, yani bir ülkede bir seneden fazla ikamet edenlerin ( kişi-kurum-ülke hükümeti) diğer ülkelerle yani dış alemle belirli bir dönemde ( ki genellikle 1 yılda ) gerçekleştirdikleri iktisadi işlemlerin kayıt edildiği tabloya verilen addır.

    Ödemeler dengesi, ülkenin dış alemle gerçekleştirdiği mal, hizmet, transfer ve varlık işlemlerini yansıtır.

    Ödemeler Dengesi 4 kalemden oluşmaktadır, bunlar :

    1) (bkz: cari hesap)

    2) (bkz: sermaye hesabı)

    3) (bkz: resmi rezerv işlemleri hesabı)

    4) (bkz: Net hata ve noksan) dır.

    yuri size formülize de eder bunu:

    Ödemeler Dengesi = cari hesap dengesi + sermaye hesabı dengesi + resmi rezerv hareketleri hesabı dengesi + Net hata ve noksan = 0

    unutmayın, ödemeler dengesi adı üzerinde daima dengededir.

    ama günlük hayatta bazen duyuyor, fena sinirleniyorum, diyor vatandaş ödemeler dengesi açığı ..

    bu ne derseniz? şu kastediliyor : Cari hesap dengesindeki açığın, sermaye hesabı dengesi fazlasıyla finanse edilememesi hali veyahut tersten de düşünecek olursak sermaye dengesindeki açığın cari hesap dengesindeki fazla ile finanse edilememesi halidir.. yani resmi rezerv hareketleri hesabı dengesinde ortaya çıkan açıktır. resmi rezerv gelir bunu tamamlar.

    e iktisat bu. açığı olur da fazlası olmaz mı? olur.

    Ödemeler dengesi fazlası der iseler, cari hesap dengesindeki fazlanın sermaye hesabı dengesindeki açık ile dengelenememesi veya sermaye hesabı dengesindeki fazlanın cari hesap dengesindeki açıkla dengelenememesi halidir. bu durumda resmi rezerv hesabında artış olur. örneğin, cari hesap dengesindeki fazla sermaye hesabı dengesindeki açığa atlayamazsa gelir resmi rezerv hareketleri hesabına atlar..

    ancak dediğim gibi karıştırılmamalıdır. cari hesap dengesi, sermaye hesabı dengesi ve resmi rezerv hesabı ortalığı siler süpürür ve size bir ''0'' kalır. muhasebenin temel eşitliğinde olduğu gibi bir durum ortaya çıkar.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük