zamanında denenmedi mi bu? zamanında değil geçmişte sosyalizmle yönetilmedi mi, çok büyük insan kitleleri? doğu blogunu, sscb'yi, demir perde ülkelerini, gosplan'ı, soğuk savaşı hepsini unuttuk sanırım?
avrupa birliğinin totalde altı kez gerçekleşen genişlemesinde ilk ikiden sonra, doğu bloğundan ve sscb'den kopan ülkelerin büyük çoğunluğu avrupa birliği üyesi şuanda. tarih tekerrürden ibaret değil demek ki. birlikçilikten, toplumun cıkarcılıgından, ortak tüketim, fordist üretimden; ozamanlar bahsedilse sok etkisi yaratacak olan, birleşmelere, parasal birliğe geçmiş durumda şuanda o ülkeler, ya da önemli bir kısmı ab kapısında aday ülkeler.
planlı ekonomiden piyasaya geçiş önemli alt yapı ve sosyal reform gereksinimleri olan bir düzenektir lakin başarılabilir, en azından 1910'larda 20'lerde başarılabilirdi. lakin piyasa ekonomisinden, planlı ekonomik düzene geçiş sadece münferit fikirlerin sınır tanımazlığından doğmuş, farazi güzel hayallerdir, sosyalizmin komünist idenın tarih sahnesinde yerini almasındaki ilk adım olduğu gerçeği göz önünde bulunursa, bu hayalin büyüklüğü daha da ortaya çıkacaktır.
(bkz: geçiş ekonomileri)