hazır bülent arınç trt ile ilgili bütçeleri açıklamışken aklıma geldi. türkiyenin böyle bir kanala ihtiyacı yok! nedenlerini biraz sonra açıklayacağım. sizleri rakamlarla boğmak istemiyorum fakat; birçok yere para harcanmış, buna rağmen de hatırı sayılır bir gelir elde etmiş trt.
şimdi öncelikle bu yazıyı okuyup tersini düşünenlere önceden cevabımızı verelim. bbc nin olması doğruyken neden trt olmasın denilecektir. burada akla karayı karıştırmamak gerekiyor. olayları, olayların geçtiği ülkelerden bağımsız olarak kullanamayız. ingiltere ile türkiyenin bugünkü durumu arasında dağlar kadar fark var. birisi demokrasiyi özümsemiş bir halk ve bunun bilincindeki insaların yönettiği bir ülkeyken, türkiye için aynı şeyleri söylememiz pek de doğru olmayacaktır. ayrıca, bbcnin de iktidarın bir parçası olduğunu düşünenler olursa, o zaman ingiliz bir arkadaşın bu konuyu dile getirmesi gerekiyor. kısacası bir kötü örnek, diğer kötü örneği meşru kılamaz beyler.
öncelikli olarak trtnin bir haksız rekabet yarattığını düşünüyorum.öncelikle basının görevine biraz tezat oluşturuyor bu durum. bir televizyon-radyo kuruluşunu düşünün ki, içerisindeki herkesi o anda iktidarda olan kişiler atıyor. yani o kişilerin maaş alıp almaması hükümete bağlı. sizce bu insanların hükümete ses çıkarabilme, hadi onu da geçtim; hükümetin istediği haberi yayınlamama şansı bulunuyor mu? tabii ki de hayır. bugün trtdeki haberlerin akpnin politikasının tamamen aynısını savunması da buradan kaynaklanıyor.
ayrıca bu sadece akpnin ideolojisini yansıtıyor diye de değil. şundan eminim ki bugün chp başa geçse, trt bu sefer de chp nin medyası haline gelecek. bu da büyük bir sorun yaratıyor: muhalif partiye haksız rekabet!
medyanın gücünün farkında olmayanımız yoktur herhalde. o yüzden uzun uzun medya şöyle güçlü, böyle güçlü diye anlatmayacağım. işte bu medya gücünün örneklemlerinden birisi olan bir kanalın(ki özellikle yurtdışında yaşayan halkın en rahat izleyebildiği, ülkede uydu almadan izleyebildiğiniz-dinleyebildiğiniz; yani en rahat ulaşılabilen) iktidarın baskısının altında olması büyük bir sorun yaratıyor. zaten oyları iktidar partisine göre daha az olan muhalefet partilerinin, iktidara göre on birim daha fazla çalışıp oylarını yükseltemeye çalışma durumu varken, bir de bunun üstüne koşulsuz medya desteğiyle muhalefete daha fazla zorluk çıkarıyor diye düşünüyorum bu durum. bu noktada iktidarın diğer özel kuruluşları bastırma politikalarını es geçiyorum.
ikinci nokta ise; bu durumun iktidar yandaşı prodüksiyonların ekmeği manasına gelmesi. düşünün ki bu ülkede akp ideolojisini desteklemeyen yüzde 50 civarında vatandaşımız var. bunlar vergilerini veriyor; bu vergilerin getirdiği getiriyle, akp ideolojisinin propagandası yapılıyor. hangi vatandaş, kendi desteklemediği bir propagandanın zoraki maşası olmak ister ki? bugün trtnin prodüksiyonlarına baktığımız zaman cemaatçi ya da neo-akp li kurum ve kuruluşlar tarafından domine ediliyor.(hatta nerdeyse tamamı). bunlara ödenen toplam ödenek ise: 1milyon 596 bin 600 tl. şimdi şunu düşünelim, chpli, mhpli ya da en azından türkiye cumhuriyeti vatandaşlığı bilincine sahip hangi insan bu paranın sosyal politikalara harcanmak yerine iktidar politikalarına alet olmasını ister ki?
bir diğer anlayamadığımız nokta ise, herşeyi özelleştiren akp hükümetinin, ısrarla trtyi özelleştirmeyip, yatırımlarını artırması. bugün milliyetçilik unsuruyla bu durumu çözemeyiz. eğer milliyetçilik gibi bir durum çok da önemli olsaydı; ne tüpraş, ne telekom en azından köprüler ve otoyollar özelleştirme kapsamına girmezdi. sırf özelleştirmeden para kazanmak için değil, halkın vergisinin doğru yönlendirilmesi için özelleştirilmesi gereken trt bugün hala hükümetin en önemli kurumlarından birisi halini alıyor.
yararları var mı? tabii ki var. yurtdışındaki vatandaşlarımızın ülkeyle bağının devam etmesi için vs. trt ye ihtiyaç var. fakat burada iki durum ortaya çıkıyor.
1. belki trt olmasaydı başşka bir kurum-kuruluş bu alanda uzmanlaşacaktı.
2. özelleştirme olunca o yayınlar devam ediyor olacak.
oktay ekşi olayındaki duruşuyla, deniz fenerindeki duruşuyla(ki o sıralar şüphelerin başını o zamanki başkanı çekiyordu) ve bunun gibi bir çok olaydaki duruşuyla; iktidara 30 dakika ayırıp muhalefetin toplamına 5 dakika ayırmasıyla, bugün muhalif düşünenlere çektirilen eziyettir trt. işte bu nedenlerden dolayı da özelleştirilmeli
(blogumdan sikintiyok.wordpress.com)