Romancı Halide Edip Adıvar ise "Halide Onbaşı" olarak istiklal Savaşı’na katıldı. Uzun süre cephelerde savaşan Halide Onbaşı, savaş alanındaki yararlılıkları nedeniyle istiklal Madalyası almaya hak kazandı.
KARA FATMA (FATMA SEHER)
"Kara Fatma" olarak tarihe geçen, 1888 Erzurum doğumlu Fatma Seher, Balkan Harbi’ne, Edirne’de görev yapan kocası subay Derviş Bey ile katılır. I. Dünya Savaşı’nda, ailesinden 9-10 kadınla Kafkas Cephesi’ne gider.
TARSUSLU KARA FATMA, GAZiANTEPLi YiRiK FATMA
Asıl adı "Adile" olan, "Adile Hala" ve "Adile Onbaşı" diye anılan kadın kahramanın, silah arkadaşları arasında "Kara Fatma" olarak anıldığı bilinir. 8-10 kişilik milis kuvvetiyle Afyon Savaşı’na katılan Kara Fatma, Tarsus’un kurtulmasında büyük yararlılıklar gösterir.
iKi OĞLUNU ŞEHiT VERDi KENDi GAZi OLDU
Yunanlıların izmir’e girmesiyle Milli Mücadele saflarında yerini alan Ayşe Hanım, izmir’in Yunanlıların eline geçmesi üzerine Aydın’a gider. Aydın civarında kahramanca dövüşen Ayşe Hanımın burada büyük oğlu şehit düşer. I. ve II. inönü Savaşlarına katılan Ayşe Hanım, ikinci oğlunu da bu savaşlarda şehit verir. Sakarya Meydan Muharebesi’ne de katılan Ayşe Hanım, bu savaşta kasığından yaralanır ve tedavi gördükten sonra müfrezesine katılır.
kaynak:(bkz: http://www.kemalistdusunce.com/showthread.php?t=207)
kemalizm ve kadın ise konu genelleme yapılırken biraz daha düşünülecek ancak şu da bir gerçektir ki bu neslin kimi aptal kızları da omuzlarında örnek hemcinslerinin ağırlığını taşıyabilecek kudrette olmalılardır.